Fasolka mung, adzuki, pinto – postaw na jakość

Poszczególne gatunki fasoli różnią się między sobą nie tylko wielkością i wyglądem, ale również zawartością składników odżywczych. Polskie odmiany fasoli chociaż przez wielu uwielbiane za swój smak i kremową konsystencję, nie należą jednak do najzdrowszych i najmniej kalorycznych. Na jakie odmiany powinniśmy zamienić zatem tradycyjne gatunki fasoli, królujące w naszych kuchniach?

Zarówno fasolka adzuki, jak i fasolka pinto stanowią lepszą alternatywę dla zwykłej fasoli przede wszystkim przez wzgląd na niższą kaloryczność. Są również bogate nie tylko w dobrze przyswajalne białko oraz cenny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego błonnik, ale również w wiele witamin i minerałów. Fasolka adzuki polecana jest w szczególności osobom z niskim poziomem hemoglobiny, gdyż zawiera duże ilości żelaza. Natomiast fasolka pinto to skarbnica magnezu, który bierze udział w regulowaniu pracy układu nerwowo-mięśniowego i odpornościowego.

Właściwości fasolki mung

Fasolka mung to kolejna odmiana fasoli, której powinniśmy poświęcić szczególnie dużą ilość uwagi. Do niedawna jej dobrodziejstwo znane było jedynie w krajach Azji, lecz stopniowo również w naszym kraju zaczynamy doceniać bogactwo zawartych w niej witamin i minerałów. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, fasolka mung działa korzystnie na nasz układ pokarmowy. Przyczynia się również do obniżenia poziomu cholesterolu i stężenia cukru we krwi. Polecana jest szczególnie kobietom planującym ciążę, gdyż zawiera ogromne ilości kwasu foliowego. Jej właściwości docenią również panie starsze, którym doskwierają objawy menopauzy, bowiem fasolka mung to także bogate źródło fitoestrogenów. Ze względu na zawartość witamin z grupy B oraz magnezu ten gatunek fasoli powinny spożywać także wszystkie osoby narażone na działanie silnego i długotrwałego stresu.

fasolka mung sklep

Chociaż wszystkie odmiany fasoli mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, nie są pozbawione jednej podstawowej wady – ciężkostrawności. Istnieją jednak sposoby, aby uniknąć sensacji żołądkowo-jelitowych, które towarzyszą spożywaniu dań z fasolką w roli głównej. Jedną z najważniejszych metod jest kilkakrotne zmienianie wody, w której ziarna są namoczone. Warto przy tym pamiętać, że woda nie powinna być wodą twardą, lecz przefiltrowaną. W przeciwnym razie zawarty w niej wapń łączy się z pektynami obecnymi w fasoli i dodatkowo utrudnia trawienie. Chociaż metoda wielogodzinnego namaczania i wielokrotnej wymiany wody to dobry sposób na niemalże lekkostrawną fasolę, to proces ten wiąże się także z utratą dużej ilości zawartych w niej składników mineralnych. Aby je zachować najlepiej gotować ziarna w tej samej wodzie nawet przez 12 godzin, a także przyprawić danie cząbrem, kminkiem lub koprem włoskim podczas gotowania lub majerankiem po ugotowaniu.

Odpowiednio wybrana i przyrządzona fasolka może być nie tylko daniem zdrowym i pełnowartościowym, ale również przyjaznym dla naszego układu pokarmowego. Warto sięgać zatem przede wszystkim po najbogatsze w witaminy i minerały gatunki fasoli, a następnie przygotowywać je zgodnie z zaleceniami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *